istoria parfumului
Articole

Istoria parfumului

Te-ai intrebat de unde provine, de fapt parfumul? De unde a inceput povestea acestuia si ce a determinat sa se construiasca o poveste in jurul sau? Pentru ce a fost folosit? Cum a fost facut?

Cand vine vorba de originea parfumului, acest subiect a fost omis in clasa de istorie, astfel ca le revine Maestrilor din Köln sa spuna povestea.

Inceputul – cum au aparut parfumurile?

Lumea parfumurilor a inceput cu peste 5000 de ani in urma! Nu, nu este o minciuna! Daca generatia medie este de 25 de ani, asta inseamna 200 de generatii! Asadar ar insemna ca stramosii stramosilor nostri purtau, la acea vreme, un parfum intens.

  1. Egiptenii

In jurul anului 3000 i.Hr., acesta este cel mai timpuriu moment in care s-au identificat dovezi ale aparitiei parfumurilor. Potrivit expertilor, Nefertum a fost considerat a fi zeul parfumului si aromele egiptene erau asociate cu buna sanatate si bunastare. Susinum, Cyprinum si Mendesian au fost cele mai populare parfumuri ale timpului. Prima sticla de parfum a fost folosita de egipteni in jurul anului 1000 i.Hr. Odata inventata sticla, a fost mult mai usor sa se stocheze parfumuri in aceasta perioada de timp.

  1. Mesopotamia

Mesopotamia este zona dintre raurile Tigris si Eufrat. Zona este acum locuinta a ceea ce consideram Orientul Mijlociu, care cuprinde mai ales Irak, Siria si parti din Iran. Iata locul in care a fost gasit primul parfumer / chimist documentat si numele sau a fost Tapputi! Dovada a fost gasita inscriptionata pe o tableta cuneiforma si dateaza din 1200 i.Hr.

  1. Alte civilizatii

Dupa egipteni, chinezii, israelitii, arabii, grecii, romanii si cartagineenii au urmat sa foloseasca parfumuri.

  • India

Civilizatia Valley Indus a fost, de asemenea, printre primele care au utilizat parfumuri. Dovezile dateaza inca din 3300-1300 i.Hr.! Uleiurile esentiale au fost principalul aspect care face trimitere la aceasta populatie.

  • Cipru

Cunoscuta ca Insula Afroditei, Cipru este casa celor mai vechi parfumuri descoperite vreodata. In jurul anului 1850 i. Hr.,cCladirile au fost distruse printr-un cutremur, dar dovada suficienta a unei fabrici de parfumuri a fost pastrata de arheologi pentru a face descoperirea. Daca va indreptati spre Roma, veti vedea unele dintre artefactele antice expuse.

  • Populatiile islamice

Impactul culturii islamice in lumea parfumurilor a pavat drumul spre dezvoltare in lumea occidentala. Tehnicile pe care le foloseau si materiile prime la care aveau acces au influentat lumea parfumurilor la vest.